VINETE MURATE CU USTUROI ŞI GOGOŞARI



 Vinete murate cu usturoi şi gogoşari


  Un preparat foarte ales care din păcate s-a pierdut în timp. Merită să încercaţi acest preparat din categoria conservelor pentru iarnă cu o textură deosebită şi un gust inconfundabil o să vă cucerescă şi sigur an de an îşi va face loc în cămara voastră.

Ingrediente: 

Vinete: 1,5 Kg
Gogoşari: 0,75 Kg.
Oţet de 9 grade: 250 mL
Apă: 500 mL
Zahăr: 3 linguri
Usturoi: 2 căpăţâni mărime medie
Foi de dafin: 4
Sare mare ne-iodată.
Piper boabe: o linguriţă.
Cantitatea este pentru 4 borcane de 720 gr.

Preparare:

- Vinetele se spală şi se curăţă de coajă. Se taie în felii groase de 1,5-2 cm. Pentru a evita înnegrirea, se scufundă puţin în apă cu oţet (500 mL apă şi 1-2 linguri cu oţet).
- Aşezăm feliile de vinete într-o cratiţă emailată sau bol de plastic, le presărăm bine cu sare şi lasam pentru  1-2 ore.
- Pregătim marinata într-o oală de 2-3 L: Apa, oţetul, o linguriţă rasă de sare, zahărul, piperul şi foile de dafin. Gustăm marinata care trebuie să fie dulce-acrişoară.
- Tăiem gogoşarii feliuţe.
- Feliile de vinete le stoarcem uşor în mână pentru eliminarea lichidului maroniu care este cam amar.
- Punem marinata la foc, când clocoteşte opărim gogoşarii şi la urmă vinetele. Trebuie doar să se moaie, pentru a le putea aşeza în borcane.
- Tocăm mărunt usturoiul ca pentru mujdei.
- Aşezăm feliile de vinete, intercalate cu gogoşari, în fiecare borcan o frunză de dafin din marinată, boabe de piper şi presărăm usturoi tocat. Turnăm marinata fierbinte.

- Închidem bine borcanele cu capace, apoi le punem în cuptorul de la aragaz fierbinte, pentru 25-30 minute.
După ce s-au înfierbîntat bine, le aşezăm într-o pătură şi le lăsăm la răcit încet, cca 24 ore. Le dăm la cămară, unde este bine să fie întuneric.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii