PROPRIETĂŢILE MIRACULOASE ALE PRAZULUI Prazul face parte din acceiaşi familie cu ceapa şi usturoilul suprinzându-ne cu proprietăţile sale curative , conţinând vitaminele B, C ,calciu,magneziu,sodiu, fosfor , postasiu , sulf, mangan,siliciu,mucilagii , celuloză , esenţă sulfo-azotată ceea ce îl face un bun adjuvant pentru organism :
diuretic uric constructor al ţesuturilor tonic al sistemului nervos antispetic laxativ INDICAŢII TERAPEUTICE anemii dispepsii afecţiuni urinare insuficienţă renală reumatisme gută artrită azotemie ateroscleroză SE CONSUMĂ CRUD ÎN SALATE Datorită conţinutului bogat în săruri , o cură cu apă în care s-a fiert prazul este un adevărat miracol , consumându-se 1 litru pe zi timp de 3 săptămâni fiind un foarte bun diuretic. Rădăcinile pisate în lapte îl fac un puternic vermifug ( de preferat lapte vegetal)
Pentru azotemie - se folosesc 30 grame de rădăcini macerate înntr-un litru de vin alb natural timp de 10 zile . Se consumă un pahar zilnic , dimineaţa FOLOSIT ÎN UZ EXTERN Abcese , furuncule . ( se amestecă suc de praz cu miez de pâine , obţinându-se o pastă care grăbeşte colectarea . Se folosesc cataplasme care se aplică pe părţile afectate. Cistite, retenţie de urină - se fierb la foc 5-6 fire de praz acoperite cu ulei de măsline , se aplica pe partea de jos a abdomenului calde . Bătături şi piele îngroşată - se pun la foc domol câteva frunze de praz macerat în oţet de mere în care a stat o zi , aplicându-se noaptea, calozitatea , pielea îngorşată se va exfolia , se va repeta ori de câte ori va fi nevoie. Înţepături de insecte - după extragerea acului , frecaţi locul bine cu o căpăţână de praz tăiată în două , accelaşi lucru îl putem face şi cu usturoi sau ceapă Plăgi - se aplică frunze zdrobite uşor Pentru îngrijirea tenului - se amestecă suc de praz cu lapte sau chiar zer ,care se va folosi contra erupţiilor de pe faţă şi contra roşeţii Sfaturi pentru gospodine - puneţi la uscat în cuptor frunze de praz pentru a le folosi iarna pentru ciorbe delicioase , de asemenea aceste frunze se pot păstra foarte bine şi în congelator
0 Comentarii