Dulceaţa de ceapă - o delicatesă pentru gusturi rafinate | Terapia Naturistă



REŢETĂ DULCEAŢĂ DE CEAPĂ 

O dulceaţă rafinată  care se asortează foarte bine cu preparatele bogate în grăsimi animale , cu preparatele din carne şi legume . 

Sigur vă veţi impresiona familia , prietenii şi musafirii cei mai mofturoşi.

Iată o reţetă , foarte uşor de de preparat şi destul de puţin costisitoare , va fi de efect la o masă aşa zis pretenţioasă . 

Ca şi dulceaţa de ardei iute , este o dulceaţă altfel , gustoasă , rafinată şi destul de apreciată în marile restaurante . 



INGREDIENTE 

1 kg ceapă roşie 

30 ml. ulei măsline

1 linguriţă de piper boabe 

60 gr. unt 

o linguriţă şi jumătate de oţet din vin roşu

30 ml. de sherry

2 linguri de zahăr

1 frunză de dafin

o jumătate de linguriţă de sare 

un sfert de linguriţă de piper măcinat negru

Se curăţă ceapa şi se va tăia solzi , într-o tigaie vom pune uleiul de măsline şi untul la flacără medie , apoi după ce devine fierbinte adăugăm ceapa , frunza de dafin , boabele de piper şi sarea amestecând cu grăsimea până când ceapa va deveni translucidă , apoi vom reduce focul , adăugăm zahărul şi piperul măcinat , acoperim tigaia cu un capac potrivit şi lăsăm să se gătescă timp de cca. 30 de minute amestecând din când în când pentru ca dulceaţa să nu se lipească de fundul tigăii, iar în cazul în care a scăzut prea mult mai putem adăuga căteva picături de apă caldă .


 După cele 30 de minute adăugă oţetul din vin roşu şi sherry şi continuăm să lăsăm tigaia pe foc acoperită încă zece minute după care vom opri focul . Se va lăsa la răcit după care va fi pusă la borcane cu capac pe care-l vom pune în frigider pentru 12-14 zile sau mai poate fi păstrată în borcan sterilizat la temeperatura camerei .

Este excelentă la friptura de pui, chifteluţe, terine cu carne, friptură de raţă sau legume Provencal.

Ce este interesant la această dulceață, este faptul că o putem prepara în orice anotimp al anului, fără costuri suplimentare.


Vă doresc mult curaj ! 


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii