Ceaiul de verbina - beneficii și proprietăți | Terapia Naturistă



CEAIUL DE VERBINA - BENEFICII, PROPRIETĂŢI, PREPARARE

 Se spune că dacă dorim ca planta de verbină să aibă eficienţă maximă, se culege numai în nopţile de sărbătoare, de Înălţare sau Ispas, de Sânziene şi de Sfântul Petru şi Pavel. Ca să fie de leac, indiferent de scopul cu care este folosită, verbina trebuie scoasă din pământ numai cu un obiect de argint. În popor, se crede că, dacă culegi această plantă înainte de asfinţitul soarelui, tot anul care urmează nu mai ai dureri de cap.

 UNDE CREŞTE ŞI CUM ȘI CÂND O RECOLTAM?

 Este o buruiană care creşte pe locuri virane şi prin preajma locuinţelor. Îi place  lumina, îi plac atât locurile umede, cât şi cele uscate, crescând de la câmpie şi până la 1500 de metri altitudine. Ajunge până la un metru înălţime, are flori liliachii şi frunzele de pe tulpina floriferă sunt înguste şi zimţate. Se culege în iulie-august, când este înflorită şi când are maximul calităţilor terapeutice.

 De la verbina se culege partea aeriană (prin tăiere), adică tulpina cu tot cu frunze şi flori. După recoltare, se întinde la uscat, în strat subţire, într-un loc bine aerisit şi lipsit de umiditate. Atunci când s-au uscat, tulpinile se rup cu un pocnet sec, semn că poate fi pusă la păstrat în pungi de hârtie sau în săculeţi de pânză.

 MOD DE UTILIZARE:

 Tinctura

 Se pun într-un borcan cu filet douăzeci de linguri de pulbere de verbina, peste care se adăugă 500 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat 14 zile într-un loc călduros. Se filtrează, iar tinctura rezultată se depozitează în sticluţe închise la culoare. Se administrează de 4 ori pe zi, câte 50 de picături diluate în puţină apă.

 Pulberea

 Se obţine prin măcinare cât mai fină cu râşnita electrică de cafea. Depozitarea se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum 2 săptămâni. Se administrează de 3-4 ori pe zi câte o linguriţă rasă de pulbere de verbina, pe stomacul gol.

Infuzia combinată

 Se pun 3-4 linguri de verbina mărunţită la macerat în 500 ml. de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează. Lichidul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, vreme de 5 minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. La final se amestecă cele două lichide, obţinându-se aproximativ un litru, care se foloseşte intern. (1-2 căni pe zi).

 CEAI DE VERBINA

 Depresie, tulburări depresiv anxioase

 Se administrează extractul hidro alcoolic de verbina, câte 3-4 linguriţe pe zi. Tratamentul durează 2-3 luni şi are efecte tonice psihice puternice, îndepărtând stările de tristeţe fără motiv aparent, favorizând apariţia calmului, ajutând la refacerea psihică rapidă. Tratamentul cu această plantă este foarte bine dublat de psihoterapie, verbina creând o stare de bine în care psihologul poate acţiona mult mai uşor, iar efectele terapiei sale sunt amplificate.

 Migrene care apar pe fond de stres, de suprasolicitare nervoasă

 Se bea zilnic un litru de infuzie combinată, în cure de minimum 10 zile. Verbina administrată în doze medii, are proprietăţi sedative certe, înlăturând pe moment durerea, diminuând excitabilitatea şi favorizând relaxarea.

 Insomnie

 Seara, cu jumătate de oră înainte de culcare, se ia o linguriţă de extract hidro alcoolic de verbina. Ca somnifer, verbina s-a dovedit un remediu selectiv, adică se potriveşte doar anumitor persoane, asupra cărora are un efect excelent, în timp ce alţii rămân practic indiferenţi la administrare. În orice caz, dacă adormiţi greu noaptea sau vă treziţi foarte uşor, merită să încercaţi acest remediu pe bază de verbina, al cărui efect este foarte posibil să prindă în cazul dvs.

 Anxietate (stări de teamă fără motiv aparent), atacuri de panică

 Se administrează de trei ori pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara, câte o linguriţă din combinaţia de pulberi de verbina şi de rozmarin. Acest amestec are proprietăţi psihostabilizante, diminuând fluctuaţiile emoţionale şi împiedicând gradat apariţia unor emoţii paroxistice de genul fricii intense, panicii etc.

 Tulburări care preced sau însoţesc menstrele

 Luată în timpul menstrelor, verbina diminuează crampele abdominale, reduce durerile de ovare şi atenuează stările emoţionale negative. Se ia sub formă de extract hidro alcoolic, de trei-patru ori pe zi, câte o linguriţă. În cazul hemoragiilor uterine puternice, se ia sub formă de infuzie combinată, câte un litru pe zi.

 Crampe abdominale, enterita, colită

Ca remediu de prim ajutor se administrează infuzia fierbinte de verbina, obţinută prin opărirea unei linguriţe de plantă cu o cană de apă clocotită - are efecte antispastice digestive şi calmante puternice. Ulterior, se continua tratamentul cu pulbere, câte o linguriţă pe zi.

 Hepatită, icter  

 Se face un tratament de o lună cu infuzie combinată de verbina, câte 2-3 căni pe zi. Are efecte tonice şi drenoare hepatice, stimulează apetitul alimentar la persoanele care au pierdut mult în greutate din cauza bolii.

 Regenerarea părului  

 Pentru că părul să se regenereze în locurile de unde a căzut, se spală zona respectivă cu o infuzie combinată de verbina, obţinută din patru linguriţe de plantă mărunţita la o cană de apă. Ultimul clătit se face cu infuzie combinată de verbina, pentru că părul să se îndesească şi pentru că firul să devină puternic şi rezistent.

 Reduce efectele reumatismului

 Verbina calmează durerile cauzate de reumatism şi lumbago. Toacă doi pumni de verbina şi pune plantă la fiert 10 minute în 250 ml de oţet de vin. Pune preparatul, pe cât de cald posibil, pe partea dureroasă timp de 15 minute, seara.

 Pentru piele crăpată şi degerături

 Verbina este o plantă calmantă, relaxantă şi cicatrizantă și este indicată pentru tratarea pielii crăpate şi degerate şi a iritaţiilor. Pune o mână de verbina în 150 ml de apă fierbinte. Lasă la infuzat 10 minute, apoi îmbibă o compresă în infuzie şi aplică pe pielea afectată de 2-3 ori pe zi.

 Gripă

 Verbina întăreşte sistemul imunitar, scade febra şi inflamaţia gâtului. Dacă ai febră, infuzează 1,5 g de verbina uscată într-o cană de apă. Bea câte două căni pe zi, timp de o săptămână.

 CEAI DE VERBINA - CONTRAINDICAŢII

 Verbina este contraindicată femeilor însărcinate, deoarece provoacă adesea contracţii uterine, în trecut era administrată pentru a accelera naşterile.

 Administrată în doze mari, verbina provoacă vomă. Verbina, mai ales cea cu flori a căror nuanţa bate spre albastru, va fi administrată cu prudenţă cardiacilor cu antecedente grave.

 CEAI DE VERBINA - PREPARARE

 Pentru fiecare cană de 250ml se pune aproximativ 1 măsură de infuzie, în apă la 90-100 grade şi se lasă la infuzat 6-8 minute. Se poate îndulci după gust cu miere sau zahăr, dar doar după ce infuzia s-a mai răcit.

              VĂ DORESC SĂNĂTATE, CĂ-I MAI BUNĂ DECÂT TOATE!

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii