6 greşeli care transformă cafeaua într-un pericol pentru organism
O serie de cercetări au legat
consumul de cafea de prevenirea unor boli precum demenţa sau tulburările
metabolice. Bineînţeles, nu putem lăsa la o parte efectul ei revigorant şi
plusul de energie pe care ni-l dă ori de câte ori avem nevoie. Totuşi, pentru
ca efectele benefice să fie păstrate, trebuie să evităm anumite obiceiuri
legate de depozitarea sau prepararea cafelei, care diminuează aceste beneficii.
Exsită greşeli pe care le fac toţi
oamenii în legătură cu cafeaua, fie că vorbim despre mituri legate de
provenienţa ei, fie că vorbim despre depozitarea acesteia sau prepararea ei.
1. Cumpărăm cafea măcinată
Cu
toţii ne înghesuim să cumpărăm cafea măcinată şi fugim de cafeaua boabe, fie
pentru că găsim plictisitor şi mult prea complicat să o râşnim noi acasă, fie
pentru că ne e mai uşor şi mai la îndemână să o procurăm gata măcinată.
Experţii în chimie alimentară spun
că aceasta din urmă conţine mai mulţi radicali liberi care pot contribui la
apariţia stresului oxidativ şi a diferitelor inflamaţii în organism.
2. Păstrăm cafeaua în ambalajul original după deschidere
Cafeaua trebuie depozitată în recipiente în care să
nu pătrundă aerul. Astfel, cafeaua îşi va păstra proprietăţile în ceea ce
priveşte sporirea antioxidanţilor în corpul uman.
3. Bem cafea prea de dimineaţă
Specialiştii recomandă ca ceaşca de
cafea să fie băută undeva între orele 10 şi 12 dimineaţa, pentru ca atunci
scade nivelul de cortizol din organism şi simţim nevoia de un plus de energie.
O cafea băută în grabă dimineaţa la ora 7 nu ajută mai deloc.
4. Bem prea multă cafea
Excesele
nu sunt recomandate niciodată. Această regulă se aplică şi când vine vorba de
cantitatea de cafea pe care o bem zilnic. O ceaşcă de 225 ml pe zi este de
ajuns pentru organism. Orice depăşeşte această cantitate poate conduce la
efecte nedorite, mai ales în cazul persoanelor care suferă de diabet, anxietate
sau au probleme cu refluxul gastroesofagian.
5. Punem prea mult zahăr în
cafea
Unul dintre cele mai mari avantaje
ale cafelei este acela că stabilizează nivelul de zahăr din sânge şi reduce
riscul apariţiei diabetului de tip 2, datorită antioxidanţilor pe care îi
conţine. Aşadar, atunci când îndulcim în mod excesiv cafeaua, nu facem altceva
decât să o transformăm într-un desert, care nu mai are nimic în comun cu
originalul.
6. Bem din aceeaşi cafea o zi întreagă
Bem de câteva ori dintr-o ceaşcă de
cafea, apoi o uităm undeva pe birou şi ne întoarcem la ea două ore mai târziu
şi tot aşa. Acest lucru este greşit. Cu cât este lăsată mai mult în ceaşcă,
aciditatea cafelei creşte, putând duce la apariţia arsurilor gastrice şi a
indifestiei şi, totodată, atacă smalţul dinţilor.
VĂ DORESC SĂNĂTATE, CĂ-I MAI BUNĂ DECÂT TOATE!
0 Comentarii