INCREDIBILE BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE - MĂSLINELE - Terapia Naturistă

Imagini pentru poze măsline

INCREDIBILE BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE - MĂSLINELE 

Toata lumea stie cat de sănătos este uleiul de măsline, însă putini cunosc si beneficiile măslinelor. Descoperă motivele pentru care acestea sunt o sursa de sănătate pentru tine

Daca te oprești, in piața sau la supermarket, in fata standului cu măsline si arunci o privire, vei vedea in fata ta așternut un curcubeu de culori de la verde la maro, la violet, la negru, cu arome la fel de diverse.

Poate ca nu știai, însă măslinele necoapte au un gust extrem de amar si nu sunt comestibile. Pentru a deveni fructele gustoase cu care ești familiarizat, aroma amara trebuie eliminata, iar acest lucru se realizează printr-o serie de procese variate.
In spațiul mediteraneean Septembrie este luna in care se recoltează măslinele pentru a fi supuse metodelor de prelucrare. Chiar daca latitudinea la care se afla tara noastră nu ne-a permis sa cultivam acest tip de arbore, din fericire putem totuși beneficia din plin pe tot parcursul anului de gustul inconfundabil al măslinelor si de compușii nutritivi ai acestora.

Măslinele se numără printre cele mai vechi alimente cunoscute de om in ciuda faptului ca pentru a fi consumate necesita un anumit grad de prelucrare.
Cand ații aruncat o privire într-un magazin care comercializează astfel de produse ați constatat ca măslinele se găsesc într-o-o gama foarte variata de sortimente, si pot avea gust si culoare diferita.  In natura însă, toate sunt verzi si necomestibile in starea care se găsesc. Substanța numita oleuropin, responsabila pentru gustul amar al fructelor proaspete, este eliminata doar prin metode speciale, simpla preparare a produselor nefiind o soluție.
Sa vedem însă din ce motive ar trebui ca dieta noastră sa include frecvent astfel de fructe sau produse derivate din ele (uleiul de măsline). Nu exista o categorie de fructe “privilegiate”, toate sortimentele au un nivel asemănător de nutrimente, este important însă sa cunoașteți daca sănătatea va permite sa le consumați sărate sau dietetice.


Măslinele sunt bogate in substanțe minerale (precum fierul, cuprul), vitamina E si fibre vegetale. Chiar daca au un conținut ridicat de grăsimi (15-35%) acestea sunt o sursa excelenta de acid oleic.

Uleiul de măsline are un  conținut ridicat de grăsimi monosaturate si antioxidanți care oferă protecție împotriva bolilor de inima. De asemenea, uleiul de măsline ridica nivelul colesterolului bun (HDL) si ajuta la controlul colesterolului “rău” (LDL).

Cercetările efectuate in domeniu au arătat ca grăsimile pe care le conțin măslinele reduc riscul declanșării unor boli precum diabetul, arterioscleroza, cancerul de colon sau astmul bronșic.
Uleiul de măsline poate fi folosit atât in alimentație (mai ales in salate) cat si ca o alternativa naturala la cremele comerciale si săpunuri. Vremea rece, încălzirea artificiala, poluarea, stresul si oboseala pot avea efecte dăunătoare asupra pielii, unghiilor si parului. 


Uleiul de măsline este tocmai ceea ce avem nevoie in astfel de situații pentru ca hidratează si protejează cu multa eficienta pârțile afectate.
Măslinele sunt culese in diferite stadii de maturitate, fiind apoi preparate prin mai multe procese. Este vorba despre înmuierea in ulei, apa, saramura sau despre ambalarea in sare. O metoda artificiala, însă mai rapida, utilizata pentru conservarea măslinelor negre este înmuierea lor într-o-o leșie speciala care îndepărtează aroma amara. Recomandarea specialiștilor este, însă, sa optezi pentru măslinele preparate traditional, diferența contând pentru sănătatea ta.
Măslinele pot fi consumate crude sau pot fi gătite in foarte multe forme. De pilda, daca adaugi măsline in friptura de la cuptor, acestea vor fragezi carnea, iar măslinele presărate pe o pizza delicioasa ii vor spori gustul, adăugând o aroma deosebita.

Oricând te poți bucura beneficiile măslinelor, fie ca le folosești acasă cand gătești, fie ca iți comanzi o pizza la domiciliu, in cazul in care vrei sa îți astâmperi foamea fără prea mari eforturi. Ai fi uimit sa afli ca, spre deosebire de alte mâncăruri de genul fast food, pizza poate constitui o dieta de-a dreptul sănătoasă, reprezentând un fel de mâncare plin de substanțe nutritive. Este dovedit faptul ca o pizza gătită cu ulei de măsline, sos de roșii, legume si grâu integral scade riscul de hipertensiune si previne atacul de cord.
Măslinele verzi si măslinele negre nu sunt, de fapt, tipuri diferite, ci diferența dintre ele consta in faptul ca cele verzi sunt culese din pom cat încă sunt verzi, iar cele negre sunt maturate in copac. Astfel, se explica textura mai moale si gustul mai puțin amar al măslinelor negre, spre deosebire de cele verzi.
In ceea ce privește beneficiile consumului de măsline, un aspect important legat de acestea este faptul ca au un indice glicemic mic: 15. 

Acest indice poate fi găsit, de asemenea, la varza, broccoli, ceapa, praz, ciuperci si altele. Un indice glicemic mic eliberează energia treptate, pe cand alimentele cu un indice glicemic mare conduc la creșterea nivelului de zahar din sânge. Acest lucru implica o energie de scurta durata care conduce la apariția nevoii de a mai manca din cauza lipsei de sațietate.

Măslinele sunt bogate in fier, vitamina E, cupru, fiind, de asemenea, o sursa excelenta de fibre. In ceea ce privește nivelul de grăsime al măslinelor, este adevărat faptul ca acestea conțin grăsimi, însă este vorba de grăsimi monosaturate, deci sănătoase. Ele reduc riscul de arterioscleroza, crescând, in același timp, nivelul de HDL, adică nivelul colesterolului bun.

Prin conținutul bogat in grăsimi monosaturate si vitamia E, măslinele dispun de proprietăți antiinflamatorii care ajuta in cazul osteoartritei, artritei reumatoide sau al astmului. Vitamina E, se dizolva in grăsimi, fiind cunoscuta drept un excelent antioxidant, încetinind totodată procesul de îmbătrânire si acționând puternic in procesul de eliminare a apei din organism.

Whfoods.com informează ca o cura de măsline are rolul ed a neutraliza acțiunea radicalilor liberi, principalii răspunzători pentru apariția diabetului sau chiar a cancerului.
Consumate in salate, măslinele sunt un excelent energizant, normalizând valoarea colesterolului si fiind perfecte pentru persoanele in vârsta, predispuse infarctului si bolilor cardiovasculare.
Măslinele detin si rolul de a împiedica mutațiile celulare care favorizează apariția bolii necruțătoare, cancerul. Grăsimile din măsline si vitamina E te protejează împotriva cancerului de colon. S-a creat si o legătura intre consumul de măsline si prevenția cancerului la sân.
Specialistii recomanda măslinele si uleiul de măsline pentru consumul zilnic si înlocuirea alimentelor din bucătărie care, fiind prelucrate prin procedee chimice complexe, dăunează, pe termen lung, sănătății.

Beneficii pentru sănătate ale măslinelor

Desi sunt un aliment bogat in grăsimi (80% – 85% din caloriile sale provin din acestea), măslinele furnizează grăsimi de calitate, precum acidul oleic (acid gras mononesaturat), acid linoleic si acid alfa-linoleic (o grăsime esențiala omega-3), toate asociate cu un risc mai mic de dezvoltare a bolilor cardiovasculare si cu un nivel optim de colesterol bun HLD in organism.

Studii recente arata ca grăsimile mononesaturate provenite din măsline ajuta la reducerea presiunii arteriale, in special datorita acidului oleic cu acțiune benefica la nivel celular. Alte beneficii semnificative izvorâte din proprietățile nutritive ale măslinelor sunt

– Prevenirea bolilor cronice. Măslinele conțin compuși fenolici importanți, precum oleuropeina si oleocantalul, responsabili cu gustul amarui, specific al acestor fructe. Cele doua substanțe se numără printre cei mai puternici antioxidanți din natura, care alături de vitamina E si carotenoizii din măsline, joaca un rol vital in prevenirea cancerului, inflamațiilor, bolilor coronariene, afecțiunilor nervoase degenerative si a diabetului.

– Mentinerea integritatii membranelor celulare. Conținutul bogat de vitamina E din măsline, un antioxidant solubil esențial pentru numeroase funcții fiziologice, asigura menținerea integrității membranelor celulare si a membranelor mucoase (inclusiv la nivelul pielii), prin protecția sporita împotriva acțiunii radicalilor liberi.

– Asigurarea aportului zilnic optim de micronutrienti. Măslinele furnizează cantități importante de calciu, cupru, fier, mangan si zinc. Mai mult decat atat, sunt surse alimentare prețioase al complexului de vitamine B (niacina, colina si acid patogenic, in special).

– Tratarea constipatiei. Măslinele au si un efect stimulativ pentru sistemul digestiv, fiind recomandate pentru consum in cazul constipației. Excesul de măsline poate fi, însă, periculos pentru persoanele care suferă de obezitate sau hipertensiune arteriala.

– Reglarea colesterolului in organism. Grăsimile mononesaturate din măsline ajuta la reglarea nivelului total de colesterol in corp, prin reducerea celui rau (LDL) si suplimentarea celui bun (HDL).

– Prevenirea îngrășării. Măslinele au un indice glicemic mic (15), precum in cazul legumelor crucifere, al cepei sau al ciupercilor. Aceasta caracteristica nutrițională este importanta pentru prevenirea îngrășării, întrucât menținerea nivelului de zahar in sânge la un nivel scăzut asigura si reglarea apetitului alimentar.

– Combaterea inflamațiilor in corp. 

Grăsimile mononesaturate si vitamina E din măsline sunt un adevărat cocktail de eliminare si prevenire a inflamațiilor in corp, ceea ce înseamnă ca acest aliment poate ajuta la combaterea simptomelor bolilor inflamatorii, precum osteoartrita, artrita reumatoida sau astmul. Proprietățile antiinflamatorii ale măslinelor ajuta si la încetinirea proceselor oxidative la nivel celular, încetinind îmbătrânirea organismului si stimulând eliminarea apei din corp.

– Facilitarea pierderii in greutate.

Înlocuirea grăsimilor saturate din dieta cu cele mononesaturate (din măsline) facilitează pierderea in greutate, potrivit specialiștilor. In urma unor studii de specialitate, cercetătorii au descoperit ca uleiul din măsline descompune grăsimile din celulele grase, reducând astfel țesutul adipos de la nivelul abdomenului si rezistenta la insulina. Statisticile medicale arata ca persoanele care mănâncă in mod regulat măsline consuma mai puține calorii in fiecare zi si sunt rareori supraponderale. Testele de sânge au arătat ca măslinele stimulează producția de serotonina, un hormon care induce starea de sațietate. Cercetătorii spun ca măslinele pot ajuta la reducerea aportului zilnic de calorii cu pana la 200 kcal.

– Menținerea sănătății parului si a pielii. 

Măslinele negre sunt bogate in acizi grași si antioxidanți care hrănesc, hidratează si protejează pielea si parul (vitamina E contribuie cel mai mult la acest efect benefic). Tocmai din acest motiv, uleiul de măsline este inclus in numeroase tratamente de înfrumusețare si considerat un agent nutritiv si hidratant excelent.


– Controlul alergiilor. 

Noile cercetări vorbesc despre impactul pozitiv direct al proprietăților antiinflamatorii deținute de măsline asupra alergiilor. Extractele din măsline acționează similar cu medicamentele antihistaminice la nivelul celular, potrivit unor experimente de laborator. Acestea blochează receptorii de histamina si temperează răspunsurile alergice in contact cu alergenii. Oamenii de știința au ajuns la concluzia ca măslinele ar trebui sa fie o parte importanta a dietei antialergice, întrucât îmbunătățesc circulația sanguina, ajuta la ușurarea respirației si înlătura eficient toate simptomele alergice, chiar si după debutul lor.

                           VĂ DORESC SĂNĂTATE, CĂ-I MAI BUNĂ DECÂT TOATE!

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii