REŢETE CÂRNAŢI DIN ZONE DIFERITE



REŢETE CÂRNAŢI DIN ZONE DIFERITE 

Majoritatea dintre noi , asociem Ignatul , Crăciunul , sărbătorile de iarnă cu acest produs tradiţional care se prepară la noi în ţară de sute de ani , iar atunci când spunem Crăciun spunem cârnaţi , tobă, leber , caltaboş , şi multe altele . 

Azi o să prezint câteva reţete de cârnaţi din diferite zone ale ţării , asta ca să aveţi de unde alege şi inspira când o să vă preparaţi delicioşii cârnaţi.


Cârnaţi moldoveneşti 

Se amestecă 1 kg carne de porc cu 1 kg. carne de mânzat , condimente , 500 gr. de slănină , sare , usturoi, piper , coriandru , nucşoară . Se toacă carnea , apoi vom adăuga condimentele , apoi se amestecă bine şi vom umple cîrnaţii , pe care-i vom lăsa la vânt 2 zile .

Cârnaţi ardeleneşti 

La aceştia proporţia este de 80% carne macră şi 20% carne grasă , la care se adaugă cimbru mărunţit , usturoi  pisat , sare, piper măcinat mare , se vor lăsa la vânt 3 zile apoi se pun la afumat.

Cârnaţi bucovineni

reţeta acestora este puţin mai complexă  , 1,5 kg. carne oaie slabă , 1,5 carne de oaie grasă , 1,5 kg. slănină , 1,5 kg pulpă porc , 3 kg. carne de vită slabă , o lingură sare , o linguriţă cimbru , o linguriţă piper , 1 linguriţă muştar boabe , 1 linguriţă boia iute, o linguriţă boia dulce , 1 linguriţă ienibahar măcinat , usturoi după gust . Specificul cărnaţilor de Bucovina este acela , carnea pentru cârnaţi se toacă ori manual sau se dă prin maşina de tocat prin sită mare. 

Se umplu cârnaţii se vor lăsa la vânt 2-3 zile apoi se afumă sau se vor congela.


Cărnaţi bănăţeni 

15 kg. carne de porc pulpă cu grăsime , 5 kg. slănină , 500 gr. usturoi , boia de ardei dulce , 20 gr. piper proaspăt măcinat , sare după gust şi 3 l. apă rece.

Carnea se va toca prin maşină prin sita cea mai mare , se va amesteca usturoiul pisat care îl vom ţine în apă cu 5 linguri de sare mare timp de o oră , se amestecă toate condimentele şi se vor umple cârnaţii. Se va da la vânt 2 zile , apoi se vor afuma.

Cârnaţi tradiţionali 

3 kg . carne tocată , pulpă şi felică ,  (carnea trebuie să aibă destulă grăsime cam 2/3 carne şi 1 /grăsime) 100 gr. usturoi , 1 mănă sare grunjoasă , 20 gr. boia , 15 gr. piper negru , bicarbonat şi oţet pentru curăţarea intestinelor .

Se strivesşte usturoiul şi se adaugă peste carenea tocată împreună cu sarea , se amestecă foarte bine după care vom lăsa compostul cca. 20 de minute ca sarea să se topească ,( de multe ori sărim această etapă şi când gustăm sarea nefiind topită nu-i destul de sărat şi mai adăugă iar cârnaţii vor fi săraţi , şi invers ) vom adăuga boiaua şi piperul şi din nou vom amesteca până la omogenizare , apoi gustăm şi vom mai adăuga sare şi piper după propriul gust , însă fără boia deoarece acesta va da un gust amar cârnaţilor.






Trimiteți un comentariu

0 Comentarii