Bogăția lunii septembrie



 
Bogăţia lunii septembrie

scris de Dan Biţuică

Septembrie este prima lună a  toamnei , deci este şi cea mai bogată lună a legumelor şi fructelor 



Septembrie este luna dovleceilor în care îi mai găsim pe alese , deci să profitîm la maxim de bunătatea şi beneficiilor  naturale pe care aceştia ni le oferă.

Este luna castraveţilor care aşteptă să fie puşi la murat ,însă nimeni nu ne împiedică să-i consumăm proaspeţi şi să beneficiem de apa lor benefică pentru organism cât şi de numărul mic de calorii pe care le conţin , fiind şi ultima lună când mai sunt în sezon.

Fasolea verde este şi ea în capul listei de achiziţii pentru connservare sau chiar congelare . Ştind că este o legumă care conţine puţine calorii şi cu un gust deosebit  fasolea  verde nu trebuie să ne lipsească din cămări sub formă de conserve sau sub forma congelată .

Tot în septembrie intră în mare forţă pe piaţă varza albă dulce ,care va sta ca bază a salatelor şi a mâncărurilor ,fiind un aliat de nădejde în  diete şi în curele de detoxifiere.

Conopida intră şi ea în forţă ,însă ea atinge apogeul mai spre sfârşitul lunii .



Vinetele şi roşiile rămân în lista lui septembrie, tot aşa cum ardeii graşi, ţelina şi morcovii dulci şi plin de suc, trebuie să se afle pe toate listele tale de cumpărături.



 Tot in această bogată lună ,găsim şi sfecla roşie ,atât de gustoasă şi benefică organismului nostru oferindu-ne  mineralele de care avem nevoie pentru lunile reci ce vor veni.

Pe lista cu legume ale lunii septembrie se mai află ridichile de lună, spanacul de toamnăceapa verde (recolta a doua), şi loboda de toamnă. Toate trebuie să-şi facă drum până spre masa ta în luna septembrie.

La capitolul fructe septembrie are cu ce sa se laude. Încă mai gasesti caise şi piersici, dar până la finele lunii o să dispară.

Pepenii rămân încă în listă dar şi ei îşi pregătesc ieşirea din scenă.


Prunele 
intră în forţă, cu toate soiurile lor şi merită toată atenţia din partea ta. Vedete sunt perele, dulci, parfumate şi zemoase, primele mere de toamna, coapte pe îndelete de tot soarele din vară şi, evident, strugurii.




Septembrie mai aduce şi smochine proasptetemure şi zmeura. Nu le ocoli! Septembrie mai vine cu afine şi fructe de cătina perfecte pentru gem, dulceaţă şi marmelade.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii