Sari: eleganţă, tradiţie şi culoare în nouă metri de ţesătură
Nu multă lume cunoaște faptul că deși acest veșmânt specific femeilor indiene, a fost purtat pentru prima oară de un bărbat, un preot din Valea Indusului. Rochia multicoloră pe numele său sattika a fost acceptată drept sari sau saree în toate culturile indiene de la buddhism la hinduism
De cele mai multe ori sari-ul este confundat cu togă, greacă sau romană numai că aceasta ar fi varianta colorată. Nimic mai greșit deoarece pe Valea Indusului în antichitatea era renumită pentru realizarea de mătase dar și de bumbac.
Odată cu sosirea britanicilor în India, frumoasele indience au preluat puțin din cultura europeană ele au adoptat o bluză cu mânecă scurtă ceea ce înainte nu intra în completarea veșmântului. Tot de la britanici au împrumutat chiar și chiffonul, un material mai pretențios.
De obicei un sari are între 5 și 9 metri lungime și lat de 1 metru. Până la apariția vopselei textile indiencele foloseau vopsele naturale ca tumericul, esențele de indigo, coaja arborilor, flori și chiar boabe. Doar hainele regale erau colorate cu esența arborelui de bumbac, iar coloritul semnifică destul de multe, fiecare culoare însemnând câte ceva în tradiția indiană.
Roșul este culoarea dragostei și a căsătoriei, iar sari-urile de această culoare sunt purtate cu precădere la nunți, verdele este culoarea bucuriei iar galbenul reprezintă înțelepciunea și cunoașterea, albastrul este culoarea zeului Krishna, reprezentând curajul și încrâncenarea, iar albul este culoarea de doliu.
Culorile la bază și statul social, iar cel mai des întâlnit sari este cel de culoare galbenă, aceasta fiind asociată cu religia, și îl poartă cel ce a renunțat la familie și la castă dar și miresele în prima zi a ceremoniei, spunând că aceasta trebuie să se spele în curcurmă iar apoi să poarte sari de culoarea acesteia.
Pe cei 9 metri de pânză sunt scrise prin semne, și desene, flori, animale, simboluri, zeități, toate reprezintă și spun o poveste.
Deși sari-ul acoperă toată pielea femeii, acesta îi dă femeii o senzualitate aparte și un feminism deosebit.
Este considerat cel mai vechi articol de vestimentație, iar acesta a inspirat chiar și marile case de modă, care realizează vestimentație având la bază sari-ul indian, care se bucură de o mare popularitate.
0 Comentarii