Umilința are miros ! | Cafeneaua Subiectelor




UMILINȚA ARE MIROS  !

scris de Dan Bițuică

Nu de mult timp am înțeles de ce oamenii bătrâni au miros , au un miros aparte . Sunt oameni umiliți de sărăcie , oameni cărora nimeni nu le mai este prieten . Sunt triști și flămânzi , bolnavi și umiliți , săraci și părăsiți . 


Sunt oamenii de lângă noi , sunt oamenii pe care societatea i-a aruncat la colțul nepăsării și ignoranței . Trăiesc alături de noi , ducându-și pașii cu greu prin puțina viață care le-a mai rămas . Cândva au fost oameni de toată isprava , oameni care au pus umărul la construirea societății noastre. 

Acum sunt umiliți de sistem , indiferent de ce culoare politică au . Sunt triști , copii sunt plecați departe , pentru un trai mai bun . Ei au rămas aici să înfrunte cu stoicism umilința , sărăcia și batjocora . 

Tu domnule senator și tu domnule deputat , cum vă uitați dimineața în oglindă , când vă ferchezuiți , să arătați cât mai bine , știind că undeva la marginea unei societăți bolnave , trăiesc ei , bunicii și părinții noștri ? Credeți că dacă pe ai voștri i-ați rezolvat , ați rezolvat totul ? Ați uitat cumva că ei v-au votat ? Din mașinile voastre luxoase , prin geamurile fumurii , nu se vede și suferința lor . Printre mirosurile de parfumuri de mii de euro , nu simțiți și mirosul umilinței lor . 

Ați uitat că sunteți acolo și datorită lor . Au avut încredere în voi , au sperat că poate voi de data asta o să faceți ceva și pentru ei , nu numai pentru voi și pentru ai voștri . Te-aș pune domnule deputat să stai față-n față cu un bătrân , să-l privești în ochi și să-i spui că ai muncit din greu , ca lui să-i fie mai bine . O să-l privești doar pentru câteva secunde , apoi îți vei privi preocupat ceasul din aur și vei pleca grăbit . Te va urmări cu privirea , până vei dispărea , însă speranța lui nu.


El este bun și sigur te va crede , va avea din nou o speranța care nu se va materializa niciodată , iar el va muri cu gândul la o viață mai bună. Se uită cu jind în galantarele pline cu bunătăți , privește prin geamul vechi cum iarna de care altădată se bucura, acum îl sperie . Caloriferul a ajuns BAU-BAU-ul lui , și contorul îl înfricoșează , totul este împotriva lui . Cum vă uitați dimineața în oglindă domnilor politicieni ?

 Sunt bolnavi , triști , flămânzi , umiliți , dezbrăcați , ei există domnilor . I-ați categorisit ca pe o povară , iar ei simt asta . Se simt inutili și trec prin viață în liniște să nu deranjeze . Cu capul plecat stă în fața ta domnule senator cu toate că este mai școlit decât tine . Au pensii de 7-800 de lei , pe când voi aveți de 20.000 -30.000 și nu vă opriți aici .

 Au hainele roase și demodate , au pantofii pingeliți și totuși sunt primii care-și plătesc taxele , ca voi să aveți de unde vă mări salariile și indemnizațiile . Sunt oameni cuminți și supuși de care ,de fiecare dată v-ați bătut joc .

 Sunt categoria pe care o puteți minți ușor , să vă acorde votul , însă nu uitați , că dacă voi domnilor ați uitat că în lume există un echilibru , Dumnezeu nu a uitat și veți plăti cu toții . Nu e târziu încă ...întoarceți-vă fețele și către ei ...încă nu le-a venit vremea ..

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii