Un film românesc de excepție - OCTAV | Cafeneaua Subiectelor



OCTAV - FILMUL ROMÂNESC 

prezentare Dan Bițuică 

De curând am văzut ( din întâmplare , spre rușinea mea ) filmul românesc OCTAV , care a avut premiera în 06.10.2017 . Distribuția, una de excepție, Marcel Iureș și Victor Rebengiuc , iar asta cred că este de ajuns pentru cunoscătorii și iubitorii filmului românesc .


 
În film apar și doi copii de excepție , în special fetița . Un film care m-a făcut să plâng , să reflectez , să trec prin stările pe care le trecea și Octav, un film care a lăsat urme adânci în memoria mea . Cu farmecul inegalabil al unei Românii interbelice , Octav își revede bucuriile dar mai ales tristețile unei copilării trăite într-o familie aristrocrată . Un film plin de emoție și sensibilitate , pe care ar trebui să-l vedem cu toții , un film pe care eu îl consider o capodoperă a cinematografiei   noastre .

Adevărat este și faptul că cei doi mari actori îi dau filmului valoare și mult profesionalism . O poveste în care Octav revine de la Paris după foarte mulți ani , la conacul familiei sale , după ce îl recâștigă în justiție. De aici toată povestea acestui minunat film românesc , Octav derulează în mintea sa clipele copilăriei , văzând cu ochii minții clișee pe care le-a trăit cândva . Printre peisajele extraordinare , care ne poartă pe fiecare dintre noi printre amintiri , printre mobilele acelor vremuri , Octav își petrece câteva zile , până când va vinde conacul , alături de imaginea familiei sale pierdute de-a lungul timpului. 

Remarcant este momentul când fetița din copilăria sa și probabil iubita adolscenței , îi vorbește de pe malul râului care străbate cumva și proprietatea sa . Hrănind rațele sălbatice și urmărindu-le cumva din spatele unui copac , momentul devine destul de emoționant pentru cei sensibili . 

Finalul este și el unul destul de lacrimogen , când Octav se desparte de fetiță. Emoții , stil , eleganță cu iz interbelic sunt doar câteva din ingredientele cu care filmul Octav își răsplătește audiența , din care mi-aș dori să faceți și voi parte . Cred că este un film profund și foarte subtil, un film pe care să-l vezi singur , un film pe care-l nu-l poți vedea cu pop-corn sau semințe.

AICI PUTEȚI URMĂRI FILMUL INTEGRAL - APĂSAȚI PLAY


Recomand.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii