POVESTEA CELEBRILOR MITITEI



                                 POVESTEA CELEBRILOR MITITEI 

 Poveştile despre apariţia popularilor şi gustoşilor mici sunt în mai multe variante dar cea mai plauzibilă şi care circulă  este cea din care reiese faptul că mititeii au apărut undeva prin Bucureşti la Hanul Iordani pe la sfârşitul seculului XIX , hanul renumit pentru cârnaţii pe care-i prepara ad-hoc.



 Se spune că într-o seară , bucătarii hanului au rămas fără maţe pentru a umple cârnaţii şi au fost nevoiţi să îi frigă pe grătar aşa , rezultând celebrii şi gustoşii mici.

 O altă variantă este accea din care reise că micii nu sunt nici pe departe româneşti , aceştia fiind urmaşii unui renumit sortiment turcesc KEBAB -ul , iar micul fiind replica unui sortiment numit ADANA KEBAB , acesta având compoziţia ca a micilor iar diferenţa era că acesta nu se prepara direct pe grătar ci pe nişte ţepuşe lungi.

 După retragerea influenţei otomane din zonele româneşti , hangii au continuat să prepare kebabul însă nu au mai folosit ţepuşele şi i-au fript direct pe grătar , transformându-l ca un produs românesc. Astfel micul rebranduit , pe lângă sarmaua tradiţională ( despre care se spune că nici ea nu este românească ) au devenit simbol naţional culinar , iar micul a fost chiar omologat ca fiind un produs românesc .


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii