Despre kimono - istorie şi tradiţie


SCURTĂ ISTORIE A KIMONOULUI

Dintotdeauna ne-au fascinat aceste frumoase veşminte prin prisma croileli şi mai ales prin prisma materialului din care sunt confecţionate aceste frumoase veşminte nipone dar şi prin coloristica lor deosebită. 

Dintr-o mătase de calitate superioară acest veşmânt şi-a făcut repede un renume pe toate continentele ,  fiind o piesă vestimentară, pe cât de elegantă pe atât de comodă şi lejeră. Nu toţi l-au perceput exact aşa cum este ,ci l-au perceput ca pe un halat de casă sau de baie, lejer ,însă rolul lui în societatea japoneză nu a fost şi nu este a unui simplu halat.

 Kimono, unul dintre cei mai cunoscuţi termeni ai culturii japoneze, faimosul obiect de vestimentaţie, având numeroase variaţiuni precum Yukata, Furisode, Mofuku, Uchikake sau Houmongi, este poate cel mai important simbol al Japoniei.


De-a lungul timpului a fost preluat şi purtat în întreaga lume, cu modificări infime, inspirând numeroase creaţii de modă şi linii vestimentare.

În trecut era foarte căutat în Europa datorită exotismului şi a mătasei de cea mai bună calitate, unică în lume.


Furisodo

Furisodo este unul dintre cele mai importante kimono-uri din viaţa unei femei, primit atunci când o tânără japoneză împlineşte 20 de ani, vârsta de la care este considerată adult. Din acel moment are dreptul să voteze, este răspunzătoare pentru faptele sale (inclusiv în faţa tribunalului). 

Cei mai mulţi dintre părinţi cumpăra cu această ocazie Furisodo, acel kimono care sărbătoreşte momentul, confecţionat din cea mai fină mătase, în culori vii. În trecut această tradiţie era deosebit de importantă, pentru că o fată care purta Furisodo era pregătită pentru măritiş.


Acest tip de kimono se poartă cu ocazia mai multor evenimente sociale importante, dar în special cu ocazia nunţilor sau la ceremonia ceaiului, iar tânăra va renunţa la el abia după căsătorie. În funcţie de fineţea materialului, model şi calitate preţurile pot fi mai mari sau mai mici. Una dintre cele mai importante sărbători la care tinerele îmbracă acest kimono are loc în a doua zi de luni din ianuarie.

Cu ocazia căsătoriei se poartă uchikake, kimono-ul pentru nuntă, indispensabil în cazul unei ceremonii tradiţionale, dar şi cel mai scump, multe viitoare soţii preferând să îl închirieze.

Yukata

Yukata este kimono-ul purtat în timpul verii, fiind foarte uşor, în culori puternice şi cu modele tradiţionale. Tradiţia cere ca aceste kimono-uri să fie purtate cu ocazia sărbătorii tradiţionale Bon-Odori, prilej de întoarcere către strămoşi, sau la festivalurile din timpul verii, iar modelele simple le fac să fie preferate de multe femei japoneze. 


Yukata a apărut pentru prima oară în epoca Heian (794 - 1185), când nobilii purtau astfel de kimono-uri uşoare după baie. Mai târziu yukata a fost adoptat şi de samurai, iar până în epoca Edo a devenit foarte popular, pe măsură ce baia publică devenise un loc de relaxare.

Kimonoul rămâne un simbol al Țării Soarelui Răsare , cu șarmul său inconfundabil și misterul culturii nipone , fiind unul dintre cele mai rafinate costume populare ale lumii dar și printre cele mai cunoscute .

Aşa se scrie în limba japoneză - kimono  -  着物

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii