
TU ȘTII POVESTEA SFÂNTULUI ANDREI?
Mulți dintre noi cunosc data de 30 noiembrie ca pe o dată când sărbătorim pe Sfântul Andrei care după cum nu mulți știm că a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus și sărbătorit de către ortodoxie ca ocrotitorul României.
Numele de Andrei vine de la grecescul Andreas care în traducere înseamnă viteaz. Sfântul Andrei s-a născut Betsaida un orășel pe malul lacului Ghenizaret, tatăl său fiind Iona din Galileea și fratele lui Petru primul dintre ucenicii Domnului Iisus Hristos.
Despre Sfântul Andrei mai cunoaștem faptul că el a fost mai întâi ucenicul lui Ioan Botezătorul.
După ce Iisus s-a înălțat la ceruri apostolii au tras la sorți care și unde să meargă să ducă numele lui Iisus în lume, iar Sfântului apostol Andrei i-au căzut zonele Bizanția, Tracia, Macedonia și toate ținuturile din zona Mării Negre.
A cutreierat aceste meleaguri cu răbdare trecând prin multe încercări de tot felul.
S-a întors la urma din nou în Bizantia, hirotonind acolo episcop pe Stahie şi, străbătând celelalte ţări, a ajuns la ţinutul Peloponezului, unde pe mulţi i-a tras de la idoli la Hristos.
Sfântul Andrei ar fi avut şi un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus "Crucea Sfântului Andrei".
Chemarea lui Andrei la apostolie este relatată de Sfântul Evanghelist Matei prin cuvintele: "Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi fraţi, pe Simon ce se numeşte Petru şi pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari.
Şi le-a zis:
- Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni.
Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El". În sfintele Evanghelii, Sfântul Andrei mai este menţionat doar de două ori, la înmulţirea pâinilor, dincolo de Marea Galileii, când el a înştiinţat pe Mântuitorul că acolo, în mulţime, era un băiat care avea cinci pâini de orz şi doi peşti, iar a doua oară, după învierea lui Lazăr, când împreună cu Filip l-au înştiinţat pe Domnul ca nişte elini, veniţi în Ierusalim cu prilejul sărbătoririi Paştelui iudaic, voiau să-L vadă.
Perioada pe care Sfântul Apostol Andrei a petrecut-o pe meleagurile noastre este necunoscută .
Activitatea misionară a Sfântului Apostol Andrei s-a încheiat în cetatea Patras din Ahaia, în Grecia de astăzi,
Moaştele Sfântului Andrei s-au păstrat în cetatea Patras până în anii 356-357, când împăratul Constantiu le-a aşezat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol, cu ocazia slujbei sfinţirii, după restaurare.
Racla cu capul Sfântului Andrei se afla la Iaşi.
În anul 1996, a fost adusă la Iaşi, de la Catedrala mitropolitană din Patras (Grecia), racla cu capul Sfântului Apostol Andrei.
Gospodarii obişnuiesc că de Sfântul Andrei să pună grâu la încolţit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor, dar şi cât de prospera va fi casa şi familia lui în anul ce vine.
Nu în ultimul rând, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va iarnă care urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin în această noapte, iarna care vine va fi una blândă.
0 Comentarii