
CIMBRUL ŞI BENEFICIILE SALE PENTRU SĂNĂTATE
Cimbrul este planta pe care o folosim cel mai des ca un condiment destul de puterinic ca gust şi miros şi că aproape este nelipsit în preparatele din porc pe care le conservăm fie afumate, prăjite sau crud uscate. El îşi face apariţia şi în gustoasele sarmale dar şi în ciorbe sau supe, însă cimbrul mai are o proprietate destul de activă pentru şi în sănătatea noastră.
Partea de sus a plantei este foartă bogată în acizi graşi şi antioxidanţi, având acţiune antispetică, antitusivă, vermifugă, coleretic , diuretică. Este folosit pentru stimularea apetitului alimentar, antidiaretic, în combaterea infecţiilor respiratorii ca traheite, bronşite, gripe şi tuse convulsivă.
Infuzia de cimbru se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi o cană cu apă pe care o vom consuma pe toată durat zilei . Pentru a ne asigura un efect calmant al tusei şi chiar şi expectorant vom prepara o infuzie din 2 linguriţe de plantă peste care vom turna 200 ml. de apă clocotită, se va administra patru linguri la intervale de 2 ore.
Persoanele care sunt afectate de boli trebuie să folosească infuzia de cimbru până la vindecare, ceaiul îl vom prepara din 2 linguriţe de plantă pe care le vom infuza în 250 ml. de apă clocotită şi vom lăsa vasul cu ceai acoperit timp de 10 minute, strecurăm şi bem 3 ceaiuri zilnic până la vindecare.
Uleiul de cimbru este benefic în nevralgii faciale şi dureri reumatice. Vom umple o sticlă de 0,5 L cu flori de cimbru peste care turnăm ulei de măsline până la umplere şi vom aşeza sticla lângă o sursă de căldură ca procesul de macerare să se dezvolte mai rapid. După 2 săptămâni vom strecura uleiul şi îl putem folosi.
Este recomandat şi în tratamentul astmului şi a infecţiilor respiratorii recidivante, fiind recomandate câte 3 picături de 4 ori pe zi pe o perioadă de 15-20 zile.
Siropul de cimbru este bun pentru anemii şi accese de tuse , vom prepara o infuzie din 3 linguri de cimbru la un litru de apă pe care o lăsăm să fiarbă 5 minute, strecurăm şi adăugăm 1 kg. de zahăr, lăsăm să fiarbă la foc mic până lichidul se va lega .
Când începe să facă mărgele siropul va mai trebui fiert 3 minute. Vom da jos vasul de pe foc apoi strecurăm lichidul şi îl vom depozita în recipiente care se închid ermetic. Se va administra 2 linguriţe de sirop amestecat în ceai timp de 2 săptămâni.
VĂ DORESC SĂNĂTATE, CĂ-I MAI BUNĂ DECÂT TOATE !
0 Comentarii