
Achatina achatina , melcul gigant
În pădurile din Africa de Vest și Ghana vom întâlni cea mai mare specie de melc din lume. Locuitorii celor două zone mai sus menționate, îl consumă considerându-l comestibil ca pe multe alte specii de melci.
Totuși această specie numită Achatina achatina este răspândită și în Sierra Leone, Liberia, Dahomey Togo, Coasta de Fildeș, Nigeria. În sălbăticie uriașul melc poate trăi până la 10 ani, iar în captivitate în jur de 5 ani.
Cu toții suntem curioși totuși să aflăm cât mai repede despre dimensiunile sale impresionante, ținând cont că este totuși un melc, cochilia sa poate ajunge la lungimea de 18 centimetri și diametrul acesteia la 9 centimetri.
Însă astea sunt exemplarele comune ale speciei însă recordurile de mărime au atins și 30 de centimetri lungime.
Acest melc este foarte pretențios când vine vorba de dieta sa, aceasta fiind predominant vegetariană, în special legume, fructe și rădăcini.
Masa sa preferată este compusă din banane, piersici, lobodă, prune, pere, varză, castraveți, ciuperci, spanac, frunzele de sfeclă, ardei gras, piersici, morcovi, fulgi de ovăz, dar și carne crudă de vită sau pui. Având nevoie de o cantitate de calciu considerabilă dieta sa este completată de coji de ouă.
Se înmulțesc prin ouă, femela depunând aproximativ o duzină de ouă de mărimi impresionante în jurul a 5 mm.
Pentru foarte mulți oameni, mai ales cei mai ocupați acest melc este un animal de companie foarte îndrăgit, câștigând admiratori și doritori de a avea un astfel de exemplar pe zi ce trece. Nu același lucru îl putem spune și despre băștinași, care-i consumă frecvent fiind comercializați la scară largă în piețe.
0 Comentarii