Lumina lumânării | Cafeneaua Subiectelor




Lumina lumânării

Scris de Dan Bițuică

Ești un banal lucru în mâna lucrătorului câmpului , care te aprinde să-i luminezi masa săracă , să-și răsucească țigarea din foaie de ziar . 



Tot la lumina ta și-a scos obielele ude de roua dimineții a câmpului. Tot tu picior al lumii de ceară sfântă , ai luminat mamele să-și vegheze pruncii în nopțile friguroase și înspăimântătoare.

Moașele au ajutat mulți ochi să vadă cerul înstelat al lumii noastre atât de controversată , dar plină de frumusețe și iubire . 

La lumina ta au scris poeții , frumoasele poeme de dragoste și și-au udat foile de lacrimile dorului nețărmuit . 

Poeziile se nasc din iubiri adânci , plămădite în cuptoarele misterului.Ai luminat cărțile și mințile tinerilor învățăcei dornici de cunoaștere . 


Ai luminat tunelurile prin care condamnații la moarte mergeau să o întâmpine cu teamă. Ai luminat credința lumii , din bisericile păstorite de credință și speranță . Ai fost pavăza mirilor în fața altarului  vechi . 

Se spune că luminezi și cale celor plecați dintre noi spre tărâmuri mai bune . Ai stat la capul bolnavului când a fost nevoie să plece încurajat de lumina ta sfântă. 

Ai apărat credința lumii cum își apără câinele credincios turma de nemiloșii atacatori.

Ai stat pe masa bogaților , care s-au bucurat de mesele copioase lipsiți de grija traiului de mâine. Ai fost lumina hangiului , luminându-i calea să adăpostească străinul călător , flămând și obosit .

Ai luminat și grajdurile călduroase , pentru ca femeia de la țară să mulgă binefăcătorul lapte , asigurându-i hrana copiilor fericiți.

 Ai stat și pe masa îndrăgostiților , auzind șoapte de dorințe și promisiuni .  Vremea ta a trecut și altele ți-au luat locul , însă tu ai rămas la fel de utilă ca la începutul lumii , ca la zămislirea luminii pure a vieții.

Ai fost călăuza compozitorilor să scrie ariile dumnezeiești și ai luminat mesele inventatorilor excentrici .

Tot tu aduci pe Dumnezeu în casa și-n inima sărmanilor , sperând la o viață mai blândă .

Cine o să aibă curajul  , să spună că ești o banală lumânare ?


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii