Sparanghelul - beneficii şi proprietăţi | Terapia Naturistă



SPARANGHELUL - BENEFICII ȘI PROPRIETĂȚI

Sparanghelul este o plantă originară din America de Nord, însă s-a aclimatizat foarte ușor și în Europa. În țara noastră este cultivat cu succes în sere.


Fiind bogat în proteine, asparagină, lipide, hidraţi de carbon, fitohormoni, enzime, glicozide steroidale, celuloză şi săruri minerale.

Sparanghelul are efecte depurative, drenor hepatic, pulmonar şi biliar, stimulator al digestiei şi favorizant al tranzitului intestinal, diuretic, fluidifică secreţiile bronhice, are efect afrodisiac, întăreşte sistemul imunitar şi este adjuvant în diferite cazuri de cancer.

Sparanghelul este indicat în caz de anorexie, afecţiuni biliare, afecţiuni cardiace (sedativ), astenie fizică şi intelectuală, bronşite, convalescenţă, demineralizare, diabet, digestie lentă, edeme, gută, impotenţă, insuficienţă hepatică şi renală, litiază urinară, nevroză, palpitaţii, prostatite, retenţii hidrosodate, vâscozitate sangvină .


Consumul plantei este interzis în cistite, prostatite sau blenoragie, precum şi în cazurile de reumatism articular acut di cauza conţinutului său bogat în purine, care sunt compuşi organici ai acidului uric.

În general se consumă în stare crudă , foarte proaspăt , dacă stă mai mult începe să se lemnifice. Gătit trebuie  redus spre minim procesarea termică.

Lăstarii de sparanghel nu se curăță de coajă, se mănâncă în întregime, spălându-se foarte bine.

Poate fi prăjit și la grill, presărați sparanghelul cu un pic de ulei preferat, piper negru măcinat, sare dacă doriți, și savurați cu plăcere. 

                 VĂ DORESC SĂNĂTATE, CĂ-I MAI BUNĂ DECÂT TOATE !

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii