
NAPUL ȘI SĂNĂTATEA
Napul este o plantă care își are originile în țările bazinului mediteranean , fiind folosită și ca plantă medicinală încă din cele mai vechi timpuri . La noi în țară napul este cultivat ( din păcate ) pe suprafețe mici și asta doar în zona Maramureșului și a Brașovului .
Se recoltează în lunile de vară , în general , mai - iunie .
Are un gust dulce - picant și poate fi consumat ca atare în stare proaspătă sau fiert . Și frunzele le putem consuma ca pe cele ale spanacului , ele conțin multe minerale și vitamine , în special fier și cupru .
Rădăcina napului este bogată în minerale precum : fosfor , calciu magneziu , sulf , potasiu , iod , proteine și grăsimi , vitamine A ,B ,C ,zaharuri .
Datorită conținutului său bogat de vitamina C , este un antioxidant foarte puternic care poate preveni apariția unor forme de cancer ca: de stomac , vezică urinară , pancreas , dar tratează astmul și tulburările oculare .
ESTE RECOMANDAT CONSUMUL DE NAPI PENTRU URMĂTOARELE :
- tratează cistita - având proprietăți diuretice este un bun remediu naturist pentru tratarea litiazei urinare, a cistitei și a gutei . Frunzele sunt folosite pentru artrită și gută , deoarece ajută la eliminarea acidului uric.
- siropul de napi combate tusea și bronșita - are proprietăți expectorante , fiind recomandat pentru tratarea tusei și bronșitei . Siropul îl obținem , scobind câțiva napi pe care-i umplem cu zahăr . Vom colecta siropul după 8 ore și vom consuma patru lingurițe pe zi.
- cataplasma obținută din napi este utilizată pentru tratarea abceselor și a furunculelor . Coacem în cuptor un nap spălat bine fără să-l curățăm de coajă , îl pasăm până obținem o pastă. Aplicăm pe zona afectată și fixăm cu ajutorul unui bandaj . Schimbăm bandajul și cataplasma de 2 ori pe zi.
- ameliorează depresia
- scade tensiunea arterială
- consumul de napi este recomandat în tratamentul bolilor de inimă
- previne apariția obezității
- previne apariția diabetului zaharat
Consumul de napi nu este recomandat persoanelor care suferă de glandă tiroidă , ulcer gastric , afecțiuni ale ficatului , a rinichilor .
VĂ DORESC SĂNĂTATE , CĂ-I MAI BUNĂ DECÂT TOATE !
0 Comentarii