IARBA GRASĂ -TRATAMENTE -
PROPRIETĂŢI
Cu toţii cunoaştem această iarbă
grasă ,aşa cum este numită în popor, ea este, de fapt, o plantă medicinală
comestibilă, pe care mulţi dintre noi o ignorăm din lipsa de informaţie şi din
cauza faptului că o găsim foarte des pe câmp, printre diferite culturi, în
grădini, iar asta ne face să nu o luăm în considerare.
Frunzele sale au în compoziţia lor
un bogat conţinut de vitamine ca C, B, E, şi PP, fier, magneziu,calciu,
seleniu, mangan, potasiu, acizi graşi Omega – 3, dar conţine, ca şi fasolea,
proteine vegetale.
În scop medicinal, folosim tulpina,
frunzele şi florile, practic, întreaga plantă aeriană. Planta se retează cu
foarfeca de la 6 - 8 cm. deasupra solului şi o putem folosi atât proaspătă, cât
şi uscată.
Tratamente cu iarbă grasă:
Boli de ochi şi spasme musculare, spălăm
bine planta, o vom toca mărunt (frunze, tulpină, flori), o opărim şi vom
aplica, pe zonele afectate, comprese, pentru o jumătate de oră.
Boli de rinichi, se pune 1 lingură de plantă tocată mărunt la fiert, cu o cană de apă, la foc domol, timp de 7 minute, după care o vom lăsa să infuzeze timp de 2 ore. Vom consuma câte 50 ml. de ceai, de 4 ori pe zi. Este recomandat în litiază renală, tulburări hepatice, diabet, boli renale, ateroscleroză, edeme.
Mătreaţă şi seboree, vom
prepara un ceai din 5 linguri de plantă uscată peste care vom turna 1 litru de
apă clocotită, lăsăm la infuzat pentru 10 minute, iar apoi, când este călduţ ,vom
spăla părul cu acest ceai. Vom face acest tratament de 2 ori pe săptămână.
Psoriazis, vom
folosi o linguriţă de seminţe pisate de iarbă grasă pe care le macerăm în 150
ml. de ulei de brusture; se aplică acest lichid, prin tamponare, pe zonele
afectate.
Insomnie şi balonare, vom pune
1 linguriţă de seminţe de iarbă grasă la infuzat, într-un pahar cu apă, timp de
6 ore, vom lua câte 2 linguri din lichid, de 2 ori pe zi, la prânz şi seara.
Colită ulceroasă, vom pune
o lingură de plantă uscată peste care vom turna o cană de apă clocotită, apoi
îl mai fierbem la foc mic, timp de 10 minute, lăsăm la infuzat 2 ore. Vom
consuma 50-70 ml., de 3 ori pe zi.
Lăstarii tineri de iarbă grasă se
pot consuma în salate împreună cu alte legume sezoniere, datorită compusului de
vitamina C, ei au un gust plăcut acrişor, frunzele se pot folosi în ciorbe,
supe, tocăniţe de legume, sosuri cu carne, iar seminţele de iarbă grasă se pot
consuma prăjite şi ele ca şi cele de floarea soarelui sau dovleac.
Iarba verde este renumită pentru
scăderea nivelului de zahăr din sânge şi colesterol, previne diabetul şi
ateroscleroza.
Nu este recomandat consumul de
iarbă grasă celor care suferă de hipoglicemie, hipertensiune, bradicardie sau
crize diencefalice.
VĂ DORESC SĂNĂTATE, CĂ-I MAI BUNĂ DECÂT TOATE !
0 Comentarii