Povestea tristă a unei vieţi | Cafeneaua Subiectelor



POVESTEA TRISTĂ A UNEI VIEŢI

scris de Dan Biţuică

O mamă din nu mai ştiu ce colţ de lume , a născut un copil ...un copil frumos şi sănătos pe care-l iubea nespus de mult. 


Era lumina ochilor săi de mamă tânără şi foarte frumoasă . Îşi canaliza întreaga atenţie şi energie spre odrasla sa care creştea frumos şi fără griji , chiar dacă de multe ori mama adormea flămândă, ca el să doarmă sătul.

 Copilul se bucura de clipele frumoase ale vieţii fără să-şi dea seama că mama sa este în stare de orice sacrificiu pentru el.

Zilele treceau fericite pentru băieţel , iar el creştea  armonios , ferit de rele . Într-o zi băiatul a început să observe că el nu are tată , vedea copii care se plimbau de mână cu tatăl lor şi păreau fericiţi .

 A întrebat-o pe mama sa că de ce alţi copii au tată şi el nu ? Mama i-a răspuns ,că nu toţi copii sunt norocoşi, iar el este unul dintre ghinionişti. Timpul a trecut repede , iar băiatul a mers la şcoală unde îi plăcea , mama i-a insuflat dragostea de carte , cu toate că ea nu prea avusese parte de ea din cauza sărăciei .

 Mama muncea până seara târziu pentru bani puţini , pe care-i cheltuia exclusiv pentru bunăstarea băieţelului său. Şi cum timpul nu stă pe loc băiatul a crescut şi învăţat , însă niciodată nu a ştiut cât de greu muncea mama lui pentru amărâţii de bani primiţi cu care el era hrănit bine şi îmbrăcat ca toţi ceilalţi copii.

 A venit şi vremea facultăţii , când el a trebuit să plece din sărăcăcioasa casă , însă mama lui a continuat să muncească pe brânci , pentru ca el să se bucure de traiul fără de griji . El nu ştia că ea dormea flămândă şi cu lacrimi în ochi ,căci el nu mai este lângă ea. Şi cât îl iubea ! 

Vremea a trecut iar băiatul a ajuns doctor chirurg de renume ,acum era bogat cu o famile frumoasă, o soţie frumoasă şi cu doi băieţi nespus de frumoşi . Nu-i mai trebuia şi nu mai cerea nimic de la viaţă ,însă a uitat de mama lui bătrână care nu mai putea muncii şi că este într-un colţ de lume uitat ,singură , bolnavă şi cu dorul de el în suflet .

 Într-o zi mamei i s-a făcut rău , iar vecinii au chemat ambulanţa care a transportat-o la un spital destul de sărac. Aici i-au administrat medicaţia necesară şi au întrebat-o dacă cumva este mama renumitului medic .

 Ea s-a gândit că nu îl poate face de râs pe fiul său , care era un nume şi a negat spunând că-i doar o coincidenţă de nume .


 Apoi au internat-o într-un azil de bătrâni unde a mai trăit  câţiva ani , iar în ultima zi cineva i-a spus renumitului doctor că mama sa este pe moarte , atunci el a fugit ca un nebun la azil , unde şi-a găsit bătrâna mama , bătrână şi slabă , bolnavă şi cu dorul de el în suflet .

El a întrebat-o de ce nu i-a spus până acum că este la azil şi că ce nevoie are acum, ca el să o poată ajuta .

 Mama cu mâna bătrână îi mângăie obrazul răspunzându-i ,că nu a vrut să-l dezorienteze de la munca şi familia sa, însă dacă o iubeşte , ştiind că este bogat, i-a cerut să schimbe ventilatoarele vechi care nu funcţionau , frigiderele vechi în care i se strica mâncarea , iar de cele mai multe ori se culca flămândă .

- Dar de ce tocmai acum mamă ? Când tu mai ai puţin de trăit , la ce-ţi mai folosesc toate astea ?

- Ai dreptate fiul meu , dar eu te iubesc pe tine mai mult decât viaţa , iar ce îţi cer eu nu pentru mine cer , ci pentru tine baiatul mamei , pentru clipa când copii tăi vor uita de tine şi vei ajunge aici , să nu te sufoci de căldură şi să adormi nemâncat !




Trimiteți un comentariu

0 Comentarii