Beneficiile ceaiului de salcâm pentru sănătate | Terapia Naturistă



                        BENEFICIILE SALCÂMULUI PENTRU SĂNĂTATE 

Mulți dintre noi când vorbim despre flori de salcâm, vorbim despre copilărie. Ne aducem aminte cu nostalgie că  aceste flori erau deliciul primăverii, iar mulţi dintre dvs. ştiu la ce mă refer.


Florile de salcâm au în compoziţie uleiuri volatile, glicozizi, acizi organici, săruri minerale şi se pot combina cu frunze uscate, dar în cantităţi mici.

Ca acţiune terapeutică, florile de salcâm sunt folosite pentru proprietăţile sale antispastice, antitusive şi a reducerii hiperacidităţii gastrice.

În bolile ale aparatului digestiv (gastrite hiperacide, reflux gastro-intestinal - ulcere, indigestii)  se va administra sub formă de infuzie, dar tot sub formă de infuzie se va administra pentru tuse convulsivă sau astmatică.

Având şi acţiune sedativă, ceaiul din flori de salcâm este recomandat şi în tulburări minore ale sistemului nervos, dar şi pentru insomnie.

   Infuzie:


– Din flori: se realizează dintr-o lingură de flori la o cană cu apă. Se beau 2-3 ceaiuri, zilnic. În bolile de stomac, infuzia se administrează călduţă sau la temperatura camerei. Ca pansament gastric, florile de salcâm se pot amesteca în proporţie egală cu frunze de dud.La fel de eficienţa este infuzia în detoxifierea organismului. Se bea câte o cană pe zi, timp de 21 de zile.


   - Din flori şi frunze: se prepară din 2 linguriţe cu vârf, la 200 ml de apă.
În leucoree, din 4 linguri de flori uscate şi mărunţite la 250 ml. de apă, se prepară o infuzie cu care se fac spălaturi vaginale de 3 ori pe zi, ultima înainte de culcare

  - Pulberea de flori de salcâm: Florile uscate şi măcinate, sub formă de praf, se aplică pe arsuri.

  - Băile cu flori de salcâm: se folosesc doi pumni de flori la cada - prezintă efecte calmante asupra sistemului nervos, fiind indicate în caz de încordare fizică şi de stres.

  - Macerat la rece din flori: se ţin florile 2-3 zile în miere de albine, după care se iau zilnic câte 3-5 linguriţe. Util în cazul bolnavilor de nevroze;

  - Tinctura: se prepară din 20 grame flori uscate, care se macerează în 100 ml alcool 70°, timp de 10-14 zile, din care se iau zilnic de două ori câte 10 picături; Util în cazul bolnavilor de nevroze;

  - Cataplasma: preparată din trei părţi miere de salcâm si o parte faină de grâu, se utilizează pentru tratarea afecţiunilor pielii. Se aplică direct şi se schimbă la intervale de 10-12 ore.

Un alt efect liniştitor asupra psihicului nostru îl are şi inhalarea inconfundabilului miros al florilor de salcâm, iar de aceea este recomandat ca primăvara când salcâmii sunt înfloriţi, să facem plimbări prin păduriile de salcâm.

Ceaiul de salcâm îl putem procura pe toată perioada anului din magazinele de specialitate.


               VĂ DORESC SĂNĂTATE, CĂ-I MAI BUNĂ DECÂT TOATE !

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii