SUMACUL
– CONDIMENTUL MIRACULOS
Sumacul este o plantă care crește în
climatul temperat și subtropical, în special în zonele mediteraneene, Asia și
Africa având o culoare roșie și fructe de dimensiunea bobului de mazăre.
Există peste 200 de specii diferite
de sumac, dar Rhus coriaria este cel mai frecvent cultivat în scop culinar și
medicinal. Fructele pot fi uscate pentru prepararea ceaiului, dar de cele mai
multe ori locuitorii zonei îl folosesc ca pudră pentru asezonarea preparatelor.
Sumacul conține tanină, antocianină
și flavonoide, iar acești antioxidanți luptă pentru a proteja celulele și
pentru a reduce stresul oxidativ.
BENEFICII
Echilibrează glicemia
Reduce colesterolul
Calmează durerile musculare
Poate ajuta în lupta împotriva
cancerului, în special când vine vorba despre cancerul colorectal
Cum
folosim sumacul
Sumacul este secretul aromelor
orientale. Puţin acrișor, dar parfumat, sumacul este ideal pentru hummus,
salate, roșii coapte sau cărnuri.
Sumacul are un gust proaspăt și
acrișor care poate înlocui lămâia sau oțetul. Se folosește pentru a da gust cărnii
de pui, pește, la fructe de mare, în combinație cu ceapă crudă, diverse semințe
precum mugurii de pin.
CONTRAINDICAȚII
– Reacții alergice Deoarece
sumacul provine din aceeași familie de plante de caju și mango, cei alergici ar
trebui să stea departe de el.
– În
timpul sarcinii - Antioxidantul puternic din acesta, quercetina, despre care
s-a descoperit că ajută la tratarea cancerului, poate duce la complicații în
timpul sarcinii și al nașterii. În timpul
sarcinii se va evita consumul
acestuia.
– Administrarea de medicamente –
Statinele pentru scăderea colesterolului, medicamentele pentru tensiunea
arterială și tratamentele pentru diabet pot avea un efect negativ asupra
organismului dacă sunt luate cu o cantitate mare de sumac. Rezultatul poate fi
fatal, deoarece medicamentele ar putea să nu aibă același efect asupra corpului
dvs., așa că
mai bine consultați un medic dacă luați oricare dintre aceste
medicamente
– Pierderea în greutate nedorită –
Deși majoritatea suntem de acord că acesta este de fapt un avantaj, cei care
sunt subponderali sau au o problemă în menținerea greutății corporale normale,
ar trebui să consume mai rar acest condiment. Motivul pentru aceasta este
activitatea anti-lipază – o enzimă care accelerează descompunerea uleiurilor și
a grăsimilor, care blochează parțial absorbția grăsimilor din intestinul subțire.
VĂ
DORESC SĂNĂTATE, CĂ-I MAI BUNĂ DECÂT TOATE!
0 Comentarii