Tinctura de usturoi și sănătatea | Terapia Naturistă



Tinctura de usturoi

 Tinctura de usturoi este printre puținile remedii care se bucură de o eficienţă terapeutică, care are nu doar o mare intensitate a acţiunilor farmacodinamice, dar se şi adresează unei game extrem de ample de boli.

 Acţiunea antibiotică de exemplu, aproape că nu are echivalent în flora europeană, acţionând atât asupra germenilor gram negativi (stafilococi, streptococi etc), cât şi asupra celor gram pozitivi, aceeaşi acţiune antiinfecţioasă extrem de puternică având-o şi asupra ciupercilor parazite, inclusiv candida.

 Tinctura de usturoi are efecte de reducere a tensiunii arteriale, de încetinire a procesului de sclerozare a vaselor de sânge, de împiedicare a stazelor venoase, de fluidificare a secreţiilor bronşice, de tonifiere a organismului pe ansamblu.

 Este utilizată cu succes în peste o sută de afecţiuni, multe dintre ele fiind adesea dificil de tratat şi mai ales de prevenit prin metodele terapeutice folosite pe scară largă în prezent.

 INTERN:

 - activator al peristaltismului intestinal (dozele mici stimulează peristaltismul, dozele mari devin însă inhibitoare),

 - antiaterosclerotic bun (împiedică depunerea şi favorizează eliminarea plăcilor de aterom de pe pereţii vaselor sanguine), antibacterian foarte puternic

 - antifungic puternic, antiseptic general cu spectru foarte larg,

 - antiseptic pulmonar puternic (uleiul volatil se elimină parţial prin plămâni), hipotensiv foarte bun (disulfura de alil reduce tensiunea arterială),

 - antitrombotic – împiedică formarea trombilor (alicina, adenozina şi metil-alil-trisulfidul au acţiune antiagregant plachetară),

 - bradicardizant mediu-slab,

 - expectorant bun şi rapid,

 - fluidifiant bun al secreţilor bronşice, produce o scădere a colesterolului din sânge

  - tonic vascular mediu

 - vasodilatator mediu

 - vermifug bun.

Alte proprietăţi interne:

 - antispastic slab

 - carminativ mediu-slab

 - coleretic mediu

 - diuretic mediu

 - febrifug mediu-slab

 - hipoglicemiant slab

 - sedativ slab,

 - anticataral bun

 - antidiareic mediu-slab

 - antigutos bun

 - antireumatic mediu-slab

 - tonic nervos bun

 - tonic cardiac bun

  EXTERN:

 - antibacterian puternic

 - antifungic puternic

 - antiseptic cu spectru larg

 - antiviral mediu

 - rubefiant mediu-slab.

   INTERN

 - prevenirea şi combaterea bolilor infecţioase: epidemii gripale, febră tifoidă(adjuvant), difterie (adjuvant) – se iau 30 de picături de tinctură cu puţină apă de 4-6 ori pe zi, pe stomacul gol.

 - enterocolită, diaree, dizenterie (adjuvant) – într-o linguriţă rasă de pulbere de creţişoară (Alchemilla vulgaris) sau coada racului (Potentilla anserina) se adaugă 50 de picături de tinctură de usturoi. Se administrează 4 asemenea doze pe zi, pe stomacul gol.

 - digestie anevoioasă, atonie digestivă, constipaţie atonă – se iau 20 de picături de tinctură de usturoi în puţină apă cu 10 minute înainte de masă, pe stomacul gol.

 - paraziţi intestinali (ascarizi, oxiuri, tenie) – într-o linguriţă rasă de pulbere de pelin (Artemisia absinthium) se adaugă 100 de picături de tinctură de usturoi. Se administrează două asemenea doze dimineaţa, Ia o oră una de cealaltă. Tratamentul durează 2 săptămâni și se bea câte o jumătate de pahar de apă, pe stomacul gol.

 - candidoză bucală şi a căilor respiratorii – se combină două linguriţe de tinctură de usturoi cu 5 linguriţe de miere. Se administrează acest amestec pe parcursul unei zile. Un tratament durează minim 7 zile.

 Alte utilizări interne: hipercolesterolemie hernie (valori ridicate ale colesterolului din sânge), gută, reumatism, afecţiuni renale, retenţie urinară, litiază renală urică, edem al gambelor, pletoră, paradentoză.

 EXTERN

 - plăgi, plăgi infectate – comprese cu tinctură de usturoi

 - scabie, negi, bătături (clavus) – se pun comprese cu tinctură de usturoi pe zonele afectate, care se acoperă cu material impermeabil şi se ţin de seara până dimineaţa, timp de 15 zile

 - nevralgii – frecţii cu tinctură de usturoi în care eventual se pun şi câteva picături de ulei volatil de mentă

 - înţepături de insecte (viespi etc ) - se scoate acul dacă există şi se aplică o compresă cu tinctură de usturoi pe zona afectată

  - creşterea părului – masaj la rădăcina părului cu tinctură de usturoi, 1-2 ori pe săptămână

 - reumatism, încheieturi umflate sau dureroase – frecţii cu tinctură de usturoi în care eventual se pun şi câteva picături de ulei volatil de mentă şi puţin camfor

 - răguşeală, guturai, tuse – gargară cu o soluţie obţinută din 1 linguriţă de tinctură de usturoi diluată într-un sfert de pahar (50 ml.) de apă

  - afte, infecţii bucale cu candida – clătiţi gura cu o soluţie obţinută din o linguriţă de tinctură de usturoi diluată într-un sfert de pahar (50 ml.) de apă

 - candidoză vaginală – 30-40 picături de tinctură de usturoi se amestecă foarte bine cu 1-2 linguri de miere obţinându-se o mixtură care se aplică pe pereţii vaginului. Se lasă 2-3 ore, după care se fac spălaturi cu apă fără săpun, apoi cu ceai de flori de muşeţel sau de frunze de tătăneasă.

  MOD DE ADMINISTRARE

 Intern: Se iau de regulă 30-40 de picături diluate în 100 ml. (jumătate de pahar) de apă, de 3-4 ori pe zi. Combinaţiile de tinctură de usturoi cu alte fineturi se iau în aceeaşi doză şi deasemenea, diluate în apă.

 Extern: Se administrează conform indicaţiilor date la fiecare afecţiune în parte.

 PRECAUŢII

 Administrarea internă poate produce persoanelor cu sensibilitate gastrică sau hepatică stări neplăcute cum ar fi: senzaţie de vomă, inapetenţă temporară, indigestie. în cazul aplicării externe trebuie folosit cu precauţie căci poate provoca reacţii neplăcute ale pielii.

 CONTRAINDICAŢII

 Nu se administrează intern persoanelor cu cataruri gastrice şi intestinale, în simptome congestive pulmonare (tuse seacă, tuse sanguinolentă, stări febrile), deoarece accentuează starea iritantă.

Mamelor care alăptează, acesta transmite laptelui mirosul şi gustul de usturoi.

Raportul de amestec dintre usturoi este de 1:2, adică 50 g de usturoi și 100 ml. de alcool.

                  VĂ DORESC SĂNĂTATE, CĂ-I MAI BUNĂ DECÂT TOATE!

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii