Ceaiul de măceșe și beneficiile sale pentru sănătate | Terapia Naturistă



CEAIUL DE MĂCEŞE ŞI BENEFICIILE SALE

Acest ceai este printre cele mai populare remedii naturiste, fiind folosit de secole pentru creşterea imunităţii şi pentru a menţine starea bună de sănătate. Având un conţinut bogat de vitamine şi minerale, el devine foarte eficient în tratamentul răcelilor, gripei, ameliorarea durerilor menstruale, de dinţi, scade colesterolul.






Fructele sale se coc la începutul toamnei şi sunt extrem de bogate în provitamina A, vitamina B1, B2, PP, K şi acid nicotinic, dar sunt şi bogate în zaharuri, acid citric, cupru, tanin, pectine, crom, mangan, acizi organici, uleiuri esenţiale care au efecte revigorante, antibacteriene, analgezice, antiinflamatorii, de regenerare, fiind o băutură recomandată pentru îmbunătăţirea stării de sănătate generală, într-un mod natural. 

 Are proprietatea de a calma, în cazurile de migrene, astenii nervoase, oboseală cronică şi insomnii. Pe lângă efectele sale diuretice, acest ceai, având în componenţa sa un conţinut bogat de vitamina P, reuşeşte să menţină bună funcţionare a vaselor capilare, normalizând circulaţia, astfel, protejând inima. Bolile cardiovasculare pot fi prevenite cu ceai de măceşe, alături de fructele de păducel sunt adevărate minuni în prevenirea crizelor de angină pectorală şi a infractului. 


 Ceaiul de măceşe este recomandat şi în afecţiunile ficatului, având proprietatea de a mări secreţia bilei, întărind organismul, fiind un bun vitaminizant. Măceşele pot fi folosite şi în calmarea crizelor de ficat sau a colicilor biliare, de aceea, după o masă bogată, o cană de ceai de măceşe este mai mult decât binevenită.

 Acest ceai poate fi util şi în eliminarea pietrelor la rinichi sau a nisipului, principala lui acţiune terapeutică este diuretic, ajutând şi la distrugerea rapidă a bacteriilor ce pot provoca infecţii ale tractului urinar. În cazuri de cistite, este indicat să se consume cel puţin o cană de ceai zilnic. 

 Pentru prepararea unui ceai de măceşe bun, cu efecte pe termen scurt, trebuie ca mai întâi să lăsăm să fiarbă apa şi apoi să adăugăm fructele de măceşe uscate şi zdrobite, prin acest procedeu, vitamina C va fi mai bine conservată. La 500 ml. de apă clocotită, vom adăuga două linguri de fructe uscate de măceşe. 

Ceaiul se va putea îndulci cu miere doar după ce s-a răcit complet. Se va consuma întreaga cantitate pe tot parcursul unei întregi zile.






O altă metodă de preparare a ceaiului de măceşe este următoarea: într-un vas, se vor pune 2 linguri de măceşe tăiate la o cană de apă, se lasă la macerat 6 ore, se strecoară şi se va încălzi puţin, după care se adaugă zahăr sau miere. Se va consuma atât clad, cât şi rece. Dacă măceşele se fierb 10 minute în apă, toate proprietăţile lor se vor pierde, atât vitaminele, cât şi mineralele. 

 Contraindicaţiile măceşelor sunt seminţele lor, dar mai ales perişorii prezenţi pe aceştia, ei vor irita aparatul digestiv şi aparatul respirator, aşa că, grijă mare, să nu ingerăm aceste seminţe, care pot provoca şi alergii puternice.

 Putem procura ceaiul pe toată perioada anului, din magazinele de specialitate.


                       VĂ DORESC SĂNĂTATE, CĂ-I MAI BUNĂ DECÂT TOATE !

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii