Zacuscă ca la mama acasă | Cafeneaua Subiectelor


            
                         ZACUSCĂ CA LA MAMA ACASĂ 

Deja a sosit  vremea sau se apropie cu paşi repezi timpul să începem pregătirile pentru conservarea legumelor şi fructelor de toamnă pentru cămară . 

Cea mai răspândită şi printre cele mai gustoase conserve pentru iarnă este zacusca , pe care românii o adoră ea fiind regina cămărilor cum i se mai spune în diferite zone ale ţării .


Zacusca de vinete nu trebuie să  lipsească din cămara noastră . Iată câteva sfaturi simple, care te vor ajuta să găteşti o zacuscă gustoasă, de care te poţi bucura chiar şi în zilele de post.

Pentru o porţie de zacuscă avem nevoie de

- 3 kg de vinete potrivite, cu coaja neagră şi lucioasă

-  2 kg de ardei capia sau gogoşari

- 1 kg de ceapă albă

- 1 litru de bulion de roşii cu consistenţă normală

- 500 de ml de ulei

- 3 - 4 foi de dafin

- 1 linguriţă de sare

- 1 linguriţă de piper boabe sau măcinat

Legumele alese trebuie să fie cât mai proaspete şi, dacă se poate, să fie cumpărate direct de la ţărani.


Vom coace vinetele , de preferat, pe plita de la sobă,iar după ce sunt coapte, se pun într-o cratiţă unde se presară sare peste ele. Se lasă aşa, prețde 10 minute, după care se curăţă, se lasă la scurs şi se toacă.

 În funcţie de preferinţele fiecăruia, ardeii pot fi copţi sau cruzi. Dacă sunt copţi, se curăţă, se lasă la scurs şi se toacă, iar dacă alegem să fie cruzi, se curăţă de cotor şi se toacă prin maşina de tocat. 

Şi pentru ceapă sunt două variante, fie o curăţăm şi o dăm prin maşina de tocat, fie o curăţăm de foi şi o punem la fiert după care o tocăm.

Uleiul se pune la încins în tigaie, se adaugă ceapa, şi pe urmă ardeii. Se lasă să fiarbă până ce uleiul iese la suprafaţă, după care se adaugă vinetele. Odată adaugate vinetele, compoziţia se lasă pe foc aproximativ 1h.

 Cu o jumătate de oră în înainte să fie gata, se adaugă sucul sau pasta de roşii. La final se pun foi de dafin, sare şi piper. În acest timp, trebuie să avem mare grijă să nu se prindă, iar pentru aceasta este indicat să se folosească o oală anti-aderentă cu fund dublu, ca să nu avem o zacuscă afumată


                                         SPOR LA TREABĂ ȘI MULT SUCCES !

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii